Gerard de Bruijn, Oploo c.a., 1951
Ger Fotodoc is mijn werknaam als (architectuur)fotograaf.
De naam Distant Observations van deze blogsite is tot stand gekomen naar de titel van het fotografieboekwerk van Walker Evans: The Hungry Eye. Vooral zijn abstract werk van New York is een openbaring en van hieruit ook het werk van William Gedney en Jeff Wall met zijn ensceneringen. Met name onderwerpen zoals The Farm, Views from the train en Brooklyn Bridge zijn belangrijk geweest voor mijn fotowerk in de beginjaren. William Gedney is veel sterker in wat ik nu voor het gemak het sociale domein noem. Hij kon mensen in situ fotograferen als geen ander. Naast deze twee noem ik ook Jeff Wall. Zijn ensceneringen hebben tot op de dag van vandaag op mij een grote impact. Van hem heb ik geleerd dat het maken van een kunstmatige realiteit sterker kan werken dan de “gewone alledaagse” werkelijkheid. Jeff Wall leert je tevens het verschil tussen schilderkunst en fotografie.
Na mijn, achteraf gezien, te korte studie geschiedenis aan de Radbouduniversiteit te Nijmegen ben ik definitief zelfstandig aan de slag gegaan. Al tijdens mijn studietijd had ik een klein aannemingsbedrijf. Met geschiedenis heb ik niet veel gedaan tot ik zo’n tien jaar geleden de draad weer heb opgepakt met als resultaat dat ik me intensiever ben gaan bezighouden met het verleden en daar een geschiedenis aan probeer te geven. Met name onderwerpen uit de architectuurgeschiedenis komen en gaan. Het geven van lezingen en cursussen op het gebied van de (funeraire) architectuur en de geschiedenis van de baksteen geven hier vorm en inhoud aan. Daarnaast organiseer ik regelmatig architectuurwandelingen en excursies in binnen en buitenland.
In al mijn doen en laten is de filosofie nooit ver weg. Mijn fysiek ankerpunt is ‘Het zoekend hert’ te Berchem nabij Antwerpen. Dit filosofiehuis heeft op persoonlijk vlak maar ook thematisch veel te bieden. Voordeel is dat het gelegen is bij een van de beste beeldentuinen die ik ken: Beeldenmuseum Middelheim.